News.

Om god opførsel på newsgroups.

Et kort sammensurium af egne erfaringer, oplysninger på usenet.dk og almindelig omgang med mennesker.

  1. Indledning.
  2. Begyndelse.
  3. Høfligt sprogbrug.
  4. Citatteknik.
  5. Skrive i tråd/svare på det rigtige spørgsmål.
  6. Binære grupper.
  7. Signaturer.
  8. Identitet.
  9. Andres kommentarer.
  10. Google Groups.

 

1. Indledning.

Denne side har længe været under overvejelse, jeg er blevet inspireret til den af min daglige brug af usenet gennem flere år.
Jeg er p.t. ivrig læser og skribent i blandt andet grupperne:

dk.teknik.elektronik
dk.teknik.tv+video
dk.teknik.dvd
dk.teknik.lyd
dk.teknik.energi
dk.teknik.htpc
dk.teknik.bil
dk.fritid.jernbaner
dk.fritid.jernbaner.model
dk.fritid.bil
dk.marked.privat.elektronikloesdele+maalegrej
dk.marked.privat.jernbaner
dk.marked.privat.radio+hifi
dk.marked.privat.tv+video
dk.marked.privat..tv+video.dvd
de.rec.modelle.bahn
de.etc.bahn.eisenbahntechnik
de.etc.bahn.historisch
de.etc.bahn.misch
dk.admin
dk.admin.netikette
dk.edb.internet
dk.edb.internet.udbydere
dk.edb.internet.udbydere.xdsl

 

2. Begyndelse.

Al begyndelse er svær, vil du være med til en af de mange diskussioner på newsgroups, vil du i begyndelsen sikkert have svært ved at forstå den jargon der er i mange grupper. Derfor er det et godt råd at læse med i en gruppe i et stykke tid, inden man selv begynder at stille spørgsmål, så kender man lidt til de personer der har deres daglige "gang" i gruppen og noget til sproget.

Det kan være svært at ikke komme med indlæg med det samme, specielt efter at man har været gennem den, for nogle noget besværlige, proces, med at få news til at virke på ens computer.

Man bør kun poste indlæg der er relevant for den gruppe man er i. Poster man salgsindlæg i en ikke markedsgruppe, (forsøger man eksempelvis at sælge sit fjernsyn gennem dk.teknik.tv+video) bliver man som oftest nedgjort og buh’et ud af gruppen, standardbuddet for varer forsøgt solgt i en ikke markedsgruppe er 2 skumbananer.

Er man i tvivl om, hvilken gruppe du skal bruge, så er oversigten på usenet.dk meget god, ellers poster man i news:dk.velkommen og får svar der.
Læg eventuelt ud med at svare på allerede igangværende spørgsmål og lær dig selv at citere korrekt fra starten af (se afsnit 3 og 4).

Inden du begynder at stille spørgsmål, er det en god ide at læse tilbage i gruppen for at se om spørgsmålet er blevet stillet før. Det kan gøres enten ved at hente gamle indlæg hjem til ens egen computer og så bladre gennem dem. Den letteste måde er nok at gå ind på http//:groups.google.com. Her kan man bruge google som søgemaskine på indlæg skrevet i newsgroups, dog vil lukkede grupper som dem i tele.* hierarkiet ikke være tilgængelige der.

Når du så vil stille et spørgsmål, så gør det kort og præcist, men sørg for at alle oplysninger du har, kommer med.
En af de typiske fejl ses ofte i dk.teknik.tv+video, et af de for tiden mest stillede spørgsmål går på, hvordan man gør sin DVD afspiller kodefri. Spørgsmålet kan så være:

"Jeg har en philips dvd afspiller, hvordan gør jeg den kodefri?"

Nu findes der en del forskellige DVD afspillere lavet af philips, så her ville et modelnummer nok være på sin plads.

Et andet eksempel set på tele.internet.news-service:

"News virker ikke"

Indlægget formodes at være sendt via news, så news virker. Her ville en henvisning til et indlæg i en gruppe der ikke virker være at foretrække, så der kan fejlsøges. Gør man ikke det, bliver man hurtigt stemplet som en brokrøv og bliver ikke taget seriøst.

Når du nu er i gang med at skrive, så prøv at stave rigtigt, brug store bogstaver på de rigtige steder, lav afsnitinddeling, i det hele taget, gør dit indlæg så let læseligt som muligt. Mange danskere lider under at være ordblinde, de kan få stor hjælp af indbyggede ordbøger og teksteditorer indbygget i newslæseren og ved at læse tidligere indlæg i gruppen og se, hvilke de selv let kan læse. Det giver et godt fingerpeg om, hvordan man selv gør sine indlæg let læselige.

 

3. Høfligt sprogbrug.

På news er alt tilladt! Alt med måde.

I nogle grupper er der nogle personer jeg kan tillade mig at kalde for en knold, det er fordi jeg "kender" dem. Er du nybegynder på news, så læg ud med almindelig høflig skrift. Er der nogen der hjælper dig, så skriv tilbage, bare et lille indlæg med et "Tak for hjælpen" kan være med til at sikre at der bliver svaret på dine indlæg for fremtiden.

I news kan man kun skrive ren tekst, derfor kan man ikke lave understregning på et ord, men man kan bruge _, det angiver at ordet er understreget, eksempelvis. " Det er _ikke_ R5 der skal skiftes, men R6", her bliver ikke understreget.

Man kan heller ikke bruge store skrifttyper, men derimod kan man RÅBE ved at skrive med store bogstaver. Det kan ikke anbefales at RÅBE, med mindre at man er nødsaget til det, gør man det tit vil man blive betragtet som en der ikke kan finde ud af at begå sig på news, der er heller ikke mange der råber af andre, når de taler sammen.

Skriver man noget der skal opfattes som en joke, kan man altid sætte en smiley bagefter, en smiley ser sådan ud :-) og skal opfattes som et smilende ansigt. Man kan også lave et trist ansigt :-( hvis man er ked af det, eller en smiley med glimt i øjet ;-).

 

4. Citattaknik.

Vil du skrive med på news, er det godt at gøre sig forståelig og skrive høfligt (jævnfør punkt 3). Men vil man gøre sig forhåbninger om en længere diskussion er det nødvendigt at lære cittatteknik. Samme citatteknik kan med fordel bruges i mailkorrespondance, hvor den vil hjælpe til forståelse og overskuelighed.
Det er meget simpelt, kommer der et spørgsmål, svarer man på det, ved at skrive sit svar under spørgsmålet og skære unødige informationer væk. Kom jeg med et spørgsmål, vil det typisk se sådan ud:

Hej

Sidst jeg var med toget til Sjælland så jeg en grå Desiro holde på Frederica station, nogen der ved, hvad den lavede der?

Klaus

Nu er det at du ved hvad den lavede der, så du vil gerne svare, den typiske fejl er at for mange bruger Outlook Express til at skrive, for den vil svare i toppen, over spørgsmålet, så det kommer til at se sådan ud.

Hej Klaus

Den holder ferie

Hilsen
Peter

Moppe wrote in message 45345lk4@news.tele.dk:

> Hej
>
> Sidst jeg var med toget til Sjælland så jeg en grå Desiro holde på
> Frederica station, nogen der ved, hvad den lavede der?
>
> Klaus

 

Selvfølgelig skal man svare under det der spørges efter, svaret kommer kun før spørgsmålet, når man spiller jeopardy, så vi prøver lige at flytte det ned under spørgsmålet.

 

Moppe wrote in message 45345lk4@news.tele.dk:
> Hej
>
> Sidst jeg var med toget til Sjælland så jeg en grå Desiro holde på
> Frederica station, nogen der ved, hvad den lavede der?
>
> Klaus

Hej Klaus

Den holder ferie

Hilsen
Peter

 

Det var lidt bedre, men ikke nok, der er ingen grund til at gengive alt jeg skrev. Min indledning og mit navn kan sagtens fjernes, uden at indholdet af mit indlæg misforstås. Med lidt intelligent klipning kommer det til at se sådan ud:

 

Moppe wrote in message 45345lk4@news.tele.dk:
>
> Sidst jeg var med toget til Sjælland så jeg en grå Desiro holde på
> Frederica station, nogen der ved, hvad den lavede der?

Hej Klaus

Den holder ferie

Hilsen
Peter

Kort og præcist, sådan!

I mange indlæg møder man ofte flere spørgsmål, eller andre ting man vil kommentere, så gør man på samme vis. Blot svarer man under de enkelte spørgsmål og laver afsnit ind i mellem.

Hej

I sidste uge blev 3 stk. G2000 fragtet gennem Danmark.
Hvad land skulle de til?
Hvilket togselskab skal teste det?
Hvilken maskine trak dem gennem Danmark?

Klaus
--
Se på http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
det er Modelbane Europas hjemmeside
Modeltog, NE2 internetopsætning og andet:
http://home6.inet.tele.dk/moppe

Svaret kunne så lyde:

Moppe wrote in message 453ffdk4@news.tele.dk:
>
> I sidste uge blev 3 stk.G2000 fragtet gennem Danmark.
> Hvad land skulle de til?

Sverige

> Hvilket togselskab skal teste det?

Tågkompagniet

> Hvilken maskine trak dem gennem Danmark?

EG 3017 fra Padborg, via Storebælt til Malmø.

Vh.
Christian

 

Dog er der nogle der fører citatteknikken helt ud på overdrevet. De fjerner alt af det indlæg de svarer på og skriver kun sit eget svar. Det giver meget uoverskuelige indlæg, husk på at man fra ethvert indlæg skal kunne forstå debatten og føre den videre. Mange der sletter alt i det indlæg de svarer på, er tit dem der svarer på et forkert indlæg (se næste afsnit).

Desværre er en af de mest udbredte mail/newsklienter lidt "umulig" at arbejde med, hvad angår news, da den som standard laver mellemrum i toppen af det nye indlæg og placerer cursoren der og dermed "opfordrer" til at svare i toppen. Omtalte klient er Outlook Express (OE). Heldigvis er der dog nogle kloge hoveder der har lavet et program der kan rette de fejl der findes i OE, det hedder "OE quotefix" og er en god ide at installere på alle maskiner der bruger OE. Læs mere om OE Qoutefix og download det her.

 

5. Skrive i tråd/svare på de rigtige spørgsmål.

En fejl der ofte begås af nybegyndere og folk der totalt ignorerer almen dannelse og sund fornuft.

Eksempel: Peter svarer på mit spørgsmål:

Moppe wrote in message 45345lk4@news.tele.dk:
>
> Sidst jeg var med toget til Sjælland så jeg en grå Desiro holde på
> Frederica station, nogen der ved, hvad den lavede der?

Hej Klaus

Den holder ferie

Hilsen
Peter

Henrik læser så Peters svar og vil gerne på mit spørgsmål, derfor trykker han på "svar til gruppe", klipper lidt, skriver sit svar og hans indlæg kommer til at se således ud

 

Peter wrote in message 45345lk4@uni2.dk:
> >
> > Sidst jeg var med toget til Sjælland så jeg en grå Desiro holde på
> > Fredericia station, nogen der ved, hvad den lavede der?

Den er på reparationsværkstedet.

Henrik

 

Dermed kommer Henrik til at svare Peter på mit spørgsmål, det er ikke meningen. I Netscape er det let at følge trådenes udvikling, da der tegnes streger mellem de indlæg, der hænger samme. Denne funktion har jeg endnu ikke fundet i Outlook Express, men har på den anden side heller ikke ledt efter den, de jeg sjældent bruger dette program.

 

6. Binære grupper.

Binære grupper er grupper hvor der, modsat næsten alle andre grupper, må vedhæftes filer. Disse filer kan have alt muligt indhold. Dk.binaer eksempelvis er en gruppe tilknyttet tekstgrupper i dk.* hierarkiet. Her kan der postes filer der ville være vedhæftet i de normale grupper (text only grupper). Dk.binaer.musik er til posting af filer indeholdende musik. Alt.binaries.* grupperne er alt muligt forskelligt binært og kan virke uoverskuelige.

Vil man have gang i de binære grupper, skal man have fat i en binær nyhedslæser. Det er et program der kan kombinere mange indlæg til en stor fil. News er ikke en optimal måde at distribuere filer på, men det kan bruges.

Af binære newsreadere kan bl.a. nævnes News Bin og Agent.

TDC eksempelvis har lukket for tilgang til binære grupper, de fleste andre har sjældent komplette filer og det anbefales at man kiger på betalingsservere, hvis man vil have adgang til biære news i dag (2009).

 

7. Signaturer.

Signatur, hvad er nu det? Det er din personlige "underskrift" på hvert indlæg du skriver. En signatur må højest fylde 4 linjer (72 karakterer i hver linje) og skal altid sepereres fra selve indlægget med en linje kun indeholdende to minustegn og et mellemrum (-- ).

I selve signaturen kan der skrives næsten hvad som helst, blot anbefales det man ikke skriver en tekst der støder folk. Der kan være plads til lidt reklame for en hjemmeside, ens egen side eksempelvis, eller en side man foretrækker.

Nogle signaturer er kunstfærdigt udførte billeder lavet af karakterer fra et keyboard, jeg har set små ansigter, pistoler, tog og meget andet.

 

8. Identitet.

Hvem er du, hvem er jeg og hvad er både din og min mailadresse?

Som hovedregel er det en god ide altid at vise fulde navn i sin afsender adresse. Til gengæld er det ikke så smart at medsende sin rigtige mailadresse, da den oftest vil blive "høstet" af en spamrobot og ens postkasse vil løbe fuld rimeligt hurtigt. Jeg har valgt at lave en total fake afsenderadresse, det kan faktisk ikke anbefales. Det kan derimod anbefales at erstatte hoveddomæne med invalid.
Det vil sige at
moppe@post6.tele.dk, bliver til moppe@post6.tele.invalid. Det hindrer en del robotter i at høste adresser.

Et andet godt råd er at slå spamfilteret til hos sin udbyder (hvis de har det) og evt installere en spambekæmpelse på sin computer. Det har jeg ideer til her.

 

9. Andres kommentarer og gode råd.

Ja, jeg opfordrer selv til det, så her er Leif Jørgensens forslag til, hvordan han finder det behageligt at være på usenet.

 

10. Google groups.

Google groups er en lækker søgemaskine, hvor man kan finde newsindlæg tilbage i tiden. Google har også bygget et (noget ringe i følge min mening) web interface ovenpå. Så kan man komme til nyhedsgrupper uanset, hvor man er. Google groups har bare den ulempe at den ikke kan citere, hvis man bare trykker "Svar". Derimod skal man trykke på "Vis valgmuligheder" og "Besvar", så virker det.

 

Nej Google groups, ikke "Svar"

Men "vis valgmuligheder" og "Besvar"

 

 

Og lige til sidst:

Velkommen på usenet :-)


Kommentarer tips og tricks,modtages gerne !!
E-Mail :
Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk)

Designet af Moppe