Simpel men effektiv stop af modeltog:


Et forslag til, hvordan man automatisk får sit tog til at stoppe ved et punkt på sin bane. Det være sig en perron, foran et signal på en strækning, eller på en skyggebanegård.

Stoppet virker kun med Märklin/Motorola (MM) digitalformatet og 3 skinne drift. Tegningen (herunder) ser jo meget simpel ud, forklaring følger.

På et MM drevent system er der kun 1 aktiv leder, modsat DCC systemet der kører blanceret drift med 2 ledere. Det smarte ved MM systemet er at yderskinnerne begge er stel og faktisk kan den slet bruges til en hel masse sådan uden videre - det er lidt mere besværligt på et DCC system.

De fleste dekodere til MM systemet forstår en negativ jævnspænding som værende en "stopkommando", det kan udnyttes til at lave lette stopstykker til mange steder på banen. Det er også den feature der anvendes på tegningen.

Den blok man ønsker at toget skal stoppe i skal være længere end et helt togsæt da man også kan standse styrevognstog (hvor lokomotivet er bagerst). Midterlederen i blokken isoleres fra resten af systemet.

Dioden og kondesatoren bruges til at lave en negativ DC. Normal kørestrøm sendes gennem relæet når det ikke er trukket. Skifter man signal til rødt vil spændingen også forsyne relæet, men da den anden pol på relæet ikke har forbindelse til at det end en isoleret skinnesreng vil det ikke trække. Når der kommer en vogn frem til den isolerede skinnestreng, vil de ikke isolerede hjul kortslutte over til den anden skinnestreng og relæet trække, da der nu er forbindelse.

Det kræver selvfølgelig at forsyningen til relæ og signaler har fælles stelpunkt med skinnerne. Det kræver også at man har nogenlunde rene hjul på både lok og vogne de det er dem der skal trække relæet.


Kommentarer tips og tricks,modtages gerne !!
E-Mail :
Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk)

Designet af Moppe