Indbygning af lyddekoder i Heljan MY.

Heljan har bygget en flot og velkørende MY, men har ikke afsat plads til en højttaler i lokomotivet - eller har de?
Tankene på undersiden kan udgøre det for en perfekt resonanskasse.

At lave plads til en lyddekoder og højttaler volder mange "modeltosser "lidt problemer, men denne opskrift viser en let måde at gøre det på.

Først bores der et hul op gennem undervognen, hullet skal ende lige under motorlejet i den ende af motoren, hvor ledningerne er loddet på motoren. Det skal bruges til at føre ledninger ned til højttaleren.

Grunden til at hullet skal være der, er at så kan ledningerne holdes på god afstand af de roterende svingmasser der kan slide hul på isoleringen og dermed lave kortslutninger

På tanken markeres omkredsen af højttaleren og der bores huller inden for omkredsen, så lyden kan slippe ud
Da tanken er en smule rund indvendigt, skal der kompenseres for det på højttalerenheden, så den slutter tæt til kassen.

Jeg har brugt noget skum med lim på bagsiden, der er klistret på rammen af højttaleren.

Hvor jeg har det fra?
Tjah, det lagde på hylden........

Tankene der fra Heljans side er lavet i 2 halvdele samles om højttaleren og et stykke "et eller andet" ( i mit tilfælde et stykke printkort, det var lige ved hånden, det kunne såmænd også være plastic, metal eller hvad ved jeg) en en passende længde monteres på tværs over magneten og presser enheden ned mod bunden af tanken.
Her er den samlede "lydtank" vist.

Nu skal ledningerne mellem dekoder og højttaler blot trækkes ned gennem hullet (skub en tynd ledning op først, lod højttalerledningerne til den og træk det hele ned gennem chassis) og loddes på højttaleren.

Dekoder monteres på vanlig vis med et stykke dobbeltklæbende tape på det hvide felt på printkortet og ledninger "vikles lidt sammen" for at de kan være der, når overbygningen kommer på.

Vær opmærksom på at denne opskrift ikke kan bruges på en MX, da der er 2 tanke med værktøjskasser på ydersiden. Den kan dog efterlignes lidt, hvis man bruger en mindre højttaler.

En klog nordmand har efterfølgende kontaktet mig og fortalt om hans oplevelse med højttaleren i tanken. Den kraftige magnet kan funger som en støvsuger for alt metal, der trænger ind og sætter sig på membranen. Et stykke stof limet på undersiden af tanken burde dog kunne stoppe det.
Den kloge nordmand blev træt af at fjerne metalstumper og flyttede derfor højttaleren op i selve lokomotivet, hvor printkortet måtte lade livet for at gøre plads til højttaleren.

Alternativt køber man en ny højttaler. ESU har en anden enhed der består af 2 mindre højttalere ved siden af hinanden. De kan med nød og næppe placeret inde under overbygningen på langs.


Kommentarer tips og tricks,modtages gerne !!
E-Mail :
Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk)

Designet af Moppe