Modifikation af Fallers fyrtårn.


Faller har i deres nuværende serie et fyrtårn med varenummeret 131010 .

Fyrtårnet er en kopi af fyrtårnet i Hörnum på der er placeret på sydenden af øen Sylt (Sild). Forbilledet er 34 meter højt, står på en 16 meter høj sandklit og lyset der stråler ud i 48 meters højde over havet, kan ses op til 20 sømil væk

Tårnet blev i 1907 bygget af over 600 jernplader der er skruet sammen. Fra 1914 til 1930 husede tårnet tysklands mindste skole med plads til 2-5 elever. I 1977 blev tårnet fjernstyret

I dag er tårnet fortsat fyrtårn, men det bruges også til andre ting, for eksempel kan man blive gift oppe på den åbne altan rundt om selve optikken - der må dog højest medbringes 9 gæster og alle skal være over 8 år gamle . Næsten oppe på  toppen af fyrtårnet er der placeret et webcam, så alle kan følge med, se selv her

Tårnet blev bygget samtidig med fyrtårnene i Westerheversand og Pellworm, der er af samme konstruktion

Her til højre Fallers officielle billede af fyrtårnet Et billede der viser at der kommer et kraftigt lys ud fra fyrtårnet. Efter at fyrtårnet blev bygget og været sat i drift i, viste det sig at virkeligheden er noget helt andet, en halvsvag glødepære der kan ses, men slet ikke har det "blink" man forventer af et fyrtårn.

Med andre ord, det var tid til en ombygning, fyrtårnet kunne ikke spottes 20 sømil væk.

Fallers oprindelige konstruktion har en lille glødepære der er monteret i taget af fyrtårnet og stikker ned i et rør der drejer rundt. I selve røret er der fjernet en del af siden, så lyset slipper ud den vej og dermed danner en form for en lysstråle.

Ud med den lille pære og i med en kraftig hvid lysdiode (tak Max!). Lysdioder har en meget smal udstrålingsvinkel. Dermed kan den ikke bare stikkes ned i røret som pæren der stråler hele vejen rundt, der skal noget til at reflektere lyset ud til siden fra lysdioden der peger nedad.

Så jagten gik ind på et lille spejl til at placere inde i røret. Løsningen blev et sølvfarvet papaskebæger der måtte lade livet.

      

 

Da alt lyset på modelbanen kører på vekselstrøm, skulle der også lige lidt ensretning og regulering til. Inde i nederste del af tårnet er reguleringen placeret. Vekselspænding ind, en diode og en kondensator til at lave jævnspænding. Herefter en 7805 spændingsregulator der sørger for at der er en stabil 5 volts forsyning og til slut en passende modstand der sørger for at holde en maksimal strøm på 20mA gennem dioden.
 
 

Her det færdige resultat

 

 

Allerede i løbet af de første to uger efter modifikationen er det svært at få armene ned af bar begejstring. Før var fyrtårnet ganske anonymt ved aftenstide, nu bemærkes og kommenteres det af et utal af gæster. "Se fyrtårnet" siger de, noget der ikke er blevet sagt særlig ofte i de første 1½ år at fyrtårnets levetid.

Det overvejes stærkt om ikke tårnet, som næste modifikation, skal have en ordentlig omgang patinering, da det er lige lovlig "frisk" i farverne


Kommentarer tips og tricks,modtages gerne !!
E-Mail :
Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk)

Designet af Moppe