AC/DC eller digital.
2 skinne og 3-skinne og hvad er det nu for noget?.


Da "far var dreng" var AC/DC et rockband fra Australien. Det er det nu stadigvæk, men også noget der kan lede til misforståelse indenfor modelbaneverdenen - i skala H0.

For at finde hoved og hale i det, skal vi tilbage i tiden, dengang AC/DC (rockgruppen) blev dannet. Dengang var der indenfor modeltogsverdenen to dominerende sporsystemer i skala H0. Den ene var Märklins system med 2 yderskinner og en midterleder, det andet var "resten af producenterne" med 2 yderskinner. Märklin holdt fast i det gamle system med at køre en vekselspænding ud i sporet, derfor blev deres materiel betegnet som AC og de andre kørte på jævnspænding (plus i højre spor og toget kører fremad). Deres materiel fik så betegnelsen DC.

Märklins materiel var bygget op omkring en motor der var egnet til vekselstrømsdrift, men som også krævede en ekstra komponent for at skifte retning - perfektomskifteren. En høj vekselspænding ud i sporet og relæet klappede over og vendte strømmen gennem motoren. Resterende materiel var bygget op omkring en DC motor, som ved AC forsøger at køre forlæns og baglæns 50 gange i sekundet, hvis man slutter den til vekselspænding.

I dag er det hele meget anderledes.
Der er indført digitaldrift, hvor man sender en vekselspænding ud i sporet (og det gælder både 2- og 3-skinne drift). Denne vekselspænding indeholder datasignaler, der kan fortælle dekoderen i det enkelte lokomotiv om det skal køre eller ej og hvilke ekstrafunktioner der eventuelt skal tændes for (lys/lyd/koblinger osv.). Og nu er det at forvirringen bliver totalt, for nu er alt tog jo til AC drift - eller hvordan er det nu?

Nej, det er stadigvæk meget simpelt. For producenterne hænger fast i fortiden, derfor er deres betegnelser som følger:

DC materiel = materiel til 2-skinne drift.
AC materiel = materiel til 3-skinne drift (Märklin)

Producenterne så kan fortælle om der er en digitaldekoder i materiellet eller ej, det gør de typisk ved at skrive analog eller digital efter AC/DC betegnelsen. For næsten alles vedkommende er materiel til 3s-kinen drift (Aller AC om man vil) udstyret med digitaldekodere, idet dekoderen er sat ind i stedet for den gamle mekaniske retningsomskifter. Det er billigere end et ustabilt relæ og så er den lille bonus at man er klar til digitaldrift. Meget 2-skinne (eller DC om man vil) materiel leveres uden dekoder (altså til analog drift). Her er det så op til køberen selv at montere en dekoder i lokomotivet. I mine øjne er det en fordel for køberen at han/hun selv kan vælge hvilken dekoder der kommer i lokomotivet, frem for at få en med i lokomotivet, som man måske ikke syntes er så god.

Alle producenter bygger det meste af deres materiel både til 2- og 3-skinne drift.

Betegnelse AC kan også være vist med et ~ tegn og DC med et = tegn

 


Kommentarer tips og tricks,modtages gerne !!
E-Mail :
Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk)

Designet af Moppe