Onkyo TX SR 606
Varmeproblemer og defekte kondensatorer


Nedenstående kommer oprindeligt fra et indlæg på recordere.dk's forum:

 

Det er blevet tid til en anekdote fra det mørke midtjylland!

Det er vel ikke ubekendt at Onkyo i en længere årrække led af varmeproblemer i deres surroundreceivere.

For nogen af dem der har fulgt med i mine "eskapader" her i forum, kommer det heller ikke som en overraskelse at vi her i huset har en Onkyo TX SR 606. En receiver jeg er kommet i besiddelse af for en yderst fordelagtig pris (en kæmpe pose slik) fra et andet forummedlem.

Den fordelagtige pris, var grundet defekte HDMI porte, som sælger mente var gået i stykker og ikke kunne laves igen - nå ja og så på grund af alderen.

For nogen tid siden fik knægten i huset (det er ham der bruger den) nyt udstyr og har nu for lidt HDMI indgange i sit tv. Det krævede en forstærker med fungerende HDMI.
Den lavede nogle underlige lyde, når man brugte DSP (lydkorrektion), men ikke når man brugte "direct". Det ledte mig i retningen af defekte lytter på HDMI board, de DSP er på samme board.

Junior og jeg gik så i gang med renoveringsprojektet og fandt ud af at HDMI boardet allerede havde fået nye lytter en gang tidligere.
Den fik nye lytter på HDMI boardet igen og funger herefter fint.

For et par måneder siden, klagede han sig igen: "Det er tit svært at se, hvad der står i display".
Konstaterede det selv og så at en gang i mellem flimrede det.
Så for sat.. VFD, har arbejdet med displaytypen i flere ombæringer siden jeg startede med at reparere Avery 1790 vægte engang i det sidste årtusinde.
Vigtigt ved VFD er filamentspændingen, sliddet på "røret" og så den negative spænding der får elektronerne til at bevæge sig ud mod filementtrådene....

Heldigvis er det let af finde servicemanual med komplet diagram til Onkyo TX SR 606, så jeg måtte i gang med at kigge i diagrammer.
Filamentspændingen var let at finde, tracke tilbage gennem diverse sider i diagrammet og så finde ud af at den kommer direkte fra transformatoren.
Den negative spænding (-31 VDC) var heller ikke så svær at tracke tilbage til et reguleringskredsløb på Video boardet (ikke HDMI boardet, men printet nedenunder). En svigtende (negativ) DC kan give lavt lys i display.

Her til eftermiddag fik vi så "dyret" på værkstedsbordet, først ud med HDMI boardet, der er øverst og så ellers kigge på Video boadet. Ganske som forventet havde elektrolytten til den negative DC "lettet låget".
 

Her et billede af boardet, pilen til højre peger på den defekte elektrolyt. Pilen til højre peger ned mod et område der tydeligvis har været meget varmt. idet printet er mørkere i farven.

 

Så var det gang i skruetrækkeren, der skal afmonteres en halv million skruer for at få videoboardet ud.
Mens junior skruede venstre om, gravede jeg lidt i lageret og fandt en 470uF/63 volt elektrolyt i 105 graders udgave (det var en 85 grader der sad i forstærkeren) på "lageret".

I med kondensator og så ellers inspicere lidt.

 

Nederste pil i midten peger på den nye elektrolyt. Den øverste pil peger på det "varme område", hvor der er monteret et par effektmodstande. Pilen til højre peger på en kraftig køleplade, der skal forsøge at holde en 5 volts regulator kold.

Pilen nederst til venstre peger på et hjørne af en køleplade. Kølepladen svarer til den øverst i billedet.
Under begge køleplader er der et stort hul i printet, så der kan komme luft op forbi finnerne (konvektion).
Den øverste køleplade har det let, for her kan luften bare sive opad i det tomme rum over den og videre ud gennem hullerne i toppen af kabinettet.
Nederste køleplade har hen over sig videboardet, så her er der ikke frit luftflow. Stort set lige over kølepladen er der så to nye køleplader (som også er varme) og to elektrolytter, placeret tæt på kølepladerne.

Hvordan er det nu, varme og elektrolytter det er bare en dårlig cocktail.......

For at det så ikke skal være løgn, så sider HDMI boardet (det grønne print i venstre side af billedet) lige hen over videoboardet og fylder ud til kanten af det, når det er på sin normale plads.
Det vil sige at varmen fra nederste køleplade trænger op i videoboard, varmes yderligere op af kølepladerne på videoboardet og fanges så ellers i rummet mellem videoboard og HDMI board.

 

Så tro da fand.. at HDMI board og elektrolytterne på boardet bliver varme!

En eller anden hos Onkyo burde have et los i røven. Hvem i alverden designer printene så varmen ikke kan komme væk?

Junior har forlangt blæserkøling (findes ikke i den europæiske model) og ikke af den store køleplade til effektforstærkeren (det findes i visse modeller) men af de nævnte køleplader.
Så næste projekt bliver montering af en blæser, der kan skabe bare en smule luftflow ind mellem printene og dermed flytte lidt af varmen væk

Vi fandt i "den store samling" en blæser som ved lav spænding flyttede luft, men ikke lavede så meget larm. Cirka 8 volt og så gik det fint.
Endnu engang blev diagrammerne konsulteret.
Vi skulle bruge 8 til 12 volt . Den mest oplagte var de 12 volt der trækker relæet som tænder for strøm til den store transformator. Bagsiden af relæet var let tilgængeligt, så det var let lige at lodde to ledninger på.
Tænd = 12 volt - yes, fine målinger, lige lidt over 12 Volt. Så satte vi blæseren på, der trækker 150 mA og spændingen faldt til 9 volt.
 

Tilbage til diagrammet, hov, der sad en 47 ohms modstand i serie med forsyningen til relækredsløbet. Vi søgte videre.
Kredsløbet der styrer blæserne (i de modeller der har blæsere) sidder helt ude ved kanten af videoboardet. En del af kredsløbet er en kondensator, der skal stabilisere spændingen ude ved blæserne. Det var jo fedt, her er der 12 volt kunne vi se i følge diagrammet.

Frem med loddekolben igen og så ellers montere en lille stiftrække i hullerne, hvor kondensatoren kunne have været.
I med alle skruerne, for nu var vi klar til at teste. For blot at finde ud af at der manglede en lus på printet.
Videoboardet er lavet på enkeltsidet print, så der er en del lus på oversiden af printet. Lusen der sender 12 Volt ud til blæserkredsløbet manglede (selvfølgelig!), så ud med alle skruer, i med en lus og så ellers alle skruer i igen.

Nu var der 12 Volt......

 

Pilen til venstre peger på den ny lus og pilen til højre på de to stikben hvor blæserforsyningen tages fra.

 

Blæseren er placeret så den suger luften ud ved "mellemetagen", hvor varmen samles. Beslaget er behændigt bukket af patentbånd. Befæstigelsen til den store køleplade er to 110 mm lange stykker gevindstang med møtrik og skærmskive på hver sin side af kølepladen.

For at regulere spændingen ned til cirka 8 volt, fandt jeg i gemmerne en 4,3 Volt zenerdiode og monterede den i serie med forsyningen på det lille samleprint (rød pil).

I dag (08-08-2020) skulle testen så stå. Junior har set Indiana Jones her i sommervarmen.
Bagerst på forstærkeren, hen over HDMI board, hvor forstærkeren plejer at være brandvarm, var den knapt håndlun. Varmen er i stedet flyttet til at komme ud ved blæseren.

Ergo, modifikationen er vellykket :-)

Nu får vi så se, hvor længe den holder denne gang........


Kommentarer tips og tricks,modtages gerne !!
E-Mail :
Klaus D. Mikkelsen - (moppe@post6.tele.dk)

Designet af Moppe