Articles
Analoge Audio Signalkabler
• Guide - sådan lodder du selv
Guide - Sådan lodder du selv
Her kan du læse hvordan du sikrer at dine lodninger bliver i god kvalitet samt læse gode råde til at undgå at lave ring lodninger. Sammenfattet af input fra Klaus D. Mikkelsen og Jesper G. Poulsen i news:dk.teknik.lyd.


Et lynhurtigt loddekursus

Grundregel 1: Loddekolben og loddetinnet
Loddetin er varmeledende, ergo skal der altid være lidt tin på spidsen af loddekolben. Tænd loddekolben og afvent at den bliver helt varm. Tilfør lidt loddetin til spidsen af loddekolben således at der er optimal varmeoverførsel til det der senere skal fortinnes/loddes.

Note!
Loddekolben er ikke et transportmiddel for loddetin. Ved lodning tilsætter man loddetinnet direkte på loddesteddet og ikke via spidsen af loddekolben.


Grundregel 2: Alle ledninger der skal loddes, skal fortinnes først
Det gøres, når du har afisoleret ledningen, ved at holde loddekolben til lederne der skal loddes og tilføre tin, indtil alle de tynde indeledere bliver ét. Ikke noget med at fylde så meget tin på at det bliver en stor rund klump. Blot så de enkelte ledere alle er dækket med en hinde af tin. Loddetinnet tilføres loddestedet, ikke spidsen af loddekolben.

Note!
Ved sammenlodning af (fortinnede) ledninger skal der ikke nødvendigvis tilføres tin til loddestedet - der skal dog stadig være en smule tin på spidsen af loddekolben for optimal varmeoverførsel.


Grundregel 3: Lodning
Hold loddekolben til emnerne der skal loddes sammen. Tilfør loddetin til tinnet flyder ud og dækker samlingen i en blank overflade. Fjer loddekolben forsigtigt og uden at forrykke/ryste de loddede emner.

Grundregel 4: Undgå kolde lodninger
Kolde lodninger er lodninger af ringe kvalitet som blandt andet kan skyldes at tinnet ikke er størknet i ro, at emnerne ikke har været varme nok, at emnerne ikke var rene eller at flusmidlet i loddetinnet er brændt af. En god lodning har en spejlblank glat overflade uden kanter. En kold lodning kan som regel kendes ved at den ikke er blank eller eller har kanter/tråde.

Når loddekolben fjernes fra de opvarmede emner skal den fjernes roligt; fjernes den hurtigt risikerer man at trække tråde og der er skabt grundlag for en kold lodning.
Ryster eller forskubber man de loddede emner mens tinnet størkner er der også udsigt til en kold lodning.
Varmer man for længe brænder man flusmidlet af, hvilket resulterer i en kold lodning.
Foruren ikke spidsen af loddekolben med isolationsmateriale (plast og lignende).

Når alt er loddet sammen trækafprøves det. En lodning skal kunne holde til et hårdt, bestemt træk som når man hiver en sytråd over.

Note!
Er man nervøs for om en lodning bliver kold, kan man tilføre lidt ekstra tin (der er flusmiddel i tinnet).


Grundregel 5: Øvelse gør mester
Start f.eks. med at afisolere, fortinne og lodde almindeligt 220 volts kabel (0.75mm2 kabel); det giver øvelse. Du kan smide stumperne væk bagefter.